در کشور افغانستان حدود 30 میلیون زمین به صورت علفزار وجود دارد این حجم از زمین های علفزاری در واقع 47 در صد از مساحت کل کشور افغانستان را در برگرفته است. از جمله این نواحی گسترده می توان به دامنه های کوه هندوکش اشاره کرد که این نواحی از سرزمین افغانستان جزء یکی از بهترین  و کار آمد ترین چراگاه های طبیعی و همیشگی برای نگه داری و پرورش گوسفندان می باشد.

در کشور اقغانستان  گونه های مختلف گوسفند با نژاد های گوناگون  وجود دارد. از جمله این نژاد های گوسفندی می توان به نژدا گوسفندان دنبه دار  و فاقد دنبه چون ترکی اشاره کرد.یکی از مشهور ترین نژدا گوسفندان در کشور افغانستان گوسفند قره قل می باشد که این نوع گوسفند در افغانستان به صورت گسترده پرورش داده می شود.

نژاد گوسفندان افغانستان

از جمله ویژگی های  بارز این نوع نژاد گوسفندان می توان به  ساخت کلاه با استفاده از پوست گوسفندان اشاره کرد. شایان به ذکر است که در کشور افغانستان یک ناحیه مشخص و ثابتی  برای پرورش گوسفندان وجود ندارد از این رو برای چرای گوسفندان از تمامی مناطق  و دامنه های کشور استفاده می شود  در واقع دولت هم نیز نظارتی بر این نوع چرا ها و محل انجام آن ها انجام نمی دهد.

در کشور افغانستان گوسفندان با نژاد های گوناگون  در تمام طول سال به جزءسه ماه به چرا برده می شوند در واقع به مدت ماه گوسفندان در چرا می باشند.و در آن سه ماه نیز از خوراکی که جیره کرده اند استفاده می کنند.

اگر بخواهیم به صورت دقیق بگوییم کشور افغانستان دارای دو نوع گوسفند دنبه دار و غیر نبه دار می باشد. همچنین اکثر گوسفندان افعانستان دارای نژاد های قرغ هزاره گی، ترکی، قره قل، عربی، شینواری، بوری، چاری می باشند که تعداد آن ها بسیار فراوان می باشد.

انواع گوسفندان افغانستان

همان طور که گفته شد گوسفندان در افغانستان دارای نوع دنبه دار و فاقد دنبه می باشند که انواع گوسفندان دنبه داری که در این کشور پرورش می دهند به قرار زیر می باشد:

  • گوسفند قره قل
  • گوسفند غلجای
  • گوسفند گدیک
  • گوسفند هزاره گی
  • گوسفند بلوچی
  • گوسفند قندهاری

همچنین انواع گوسفند بدون دنبه نیز در کشور افغانستان  پرورش داده می شود که از جمله این گوسفندان می توان به عربی و ترکی اشاره کرد.

توجه داشته باشید که تاریخچه پرورش گوسفند در افغانستان مختص به نه هزار سال پیش می باشد.

اهلی کردن گوسفندان و بزها برای اولین در جهان توسط مردم ایران و افغانستان صورت گرفته است و بعد از ایران و افغانستان این روش اهلی کردن گوسفندان و بزه ها به کشور های دیگر از جمله ترکیه و آفریقا منتقل شد و آنان نیز اقدام به اهلی سازی نژاد گوسفندان مختلف کردند.

از پرورش گوسفندان می توان محصولات با ارزشی را بدست  آورد . از جمله این محصولات کلاه،قره قل،روده می باشند که این محصولات دارای زیبایی و ویژگی منحصر به فر خود نیز هستند.

شایان به ذکر است که در کشور افغانستان قیمت خرید گوشت گاوه به نسبت بالا تر از قیمت خرید گوشت گوسفند زنده می باشد زیرا در این کشور اهمیت به سزایی به پرورش گوسفند صورت می گیرد.

کنبع: دامداران پاک


مشخصات

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین جستجو ها